sierpień5

Kubusiowa Fantazja

dodano: 5 sierpnia 2011 przez trufelek


Słonecznie i upalnie witam :)

Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić czymś troszkę innym, a dokładniej nazwałam to "Kubusiowa Fantazja".

Na początek przygotowujemy ciasto na biszkopt.

Potrzebujemy:

5 jajek

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

1/2 szkl mąki krupczatki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki wody

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy.

Następnie 3 łyżki wody, i po jednym żółtku (z każdym żółtkiem ok 15sekund ubijamy). Do tej masy dodajemy mąki i proszek do pieczenia - i drewnianą łyżką delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę (którą wcześniej smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszką manną)

Pieczemy ok 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kiedy wyjmiemy gorący biszkopt, odrywamy górę (tą ciemniejszą, cienką warstwę - którą możemy zjeść - pyyszna jest!)

 

Kiedy nasz biszkopt jest już zimny robimy masę Kubusiową.

Potrzebujemy:

Kubuś 1L (ja użyłam malinowego, mojego ulubionego)

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

Herbatniki ok 3 dużych paczek

Z Kubusia odlewamy szklankę na rozmieszanie budyni, resztę gotujemy. Kiedy Kubuś sie zagotuje dodajemy rozmieszane budynie i gotujemy, aż będzie gęsty.

Powstanie masa o ślicznym pomarańczowym kolorze.

Gorący budyń wlewamy na zimny biszkopt.

Na ciepłą masę układamy herbatniki, które dociskamy delikatnie.

Odstawiamy do ostudzenia.

Ostatnia warstwa do bita śmietana, potrzebujemy:

0,5 litra kremówki

2 śnieżki na mleko

wiórki kokosowe ok 0,5 szklanki

Ubijamy kremówkę ze śnieżkami. Kładziemy na herbatniki, a na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.

 

 

Życzę smacznego moi Drodzy :)... 


photo
Kubusiowe składniki na masę:): Zdjęcie pochodzi z notki Kubusiowa Fantazja


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy