wrze.9

Cannelloni z mięsem mielonym pod beszamelem

dodano: 9 września 2011 przez trufelek


Cannelloni  włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, całość posypywana jest startym serem.

 

Moje pierwsze cannelloni robiłam wczoraj!

Podobno wyszło całkiem niezłe ;) Nie zostało nic!

Składniki:

500 gram mięsa mielonego

18 rurek cannelloni + 6 dodatkowych (w moim opakowaniu było 24)

pół cebuli

3 ząbki czosnku

1 kulka mozarelli

kawałek sera żółtego - startego

sos beszamelowy - przepis podam w następnym poście

sól

pieprz

oliwa z oliwek

bazylia

koncentrat pomidorowy

Przygotowanie.

Ja zaczęłam od pokrojenia cebulki i zmiażdżenia czosnku.

Oliwę z oliwek rozgrzałam na patelni, podsmażyłam cebulę, dodałam czosnek, po chwili mięso mielone i tak smażyłam, żeby nie było surowe.

Doprawiłam solą i pieprzem i dodałam koncentrat pomidorowy (ok 2 łyżki)

Odstawiłam patelnię z ognia, dodałam bazylię i drobno pokrojony ser mozarella.

 

Najpierw 6 rurek obgotowałam ok 5 minut, rozciełam je i rozłożyłam na dno naczynia żaroodpornego.

Reszte rurek obgotowałam ok 1 minuty i nadziewałam naszym farszem.

Całość zalałam sosem beszamelowym. Każda rurka makaronu powinna być przykryta sosem! (ponieważ nie zmięknie!)

Cannelloni pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Po 20 minutach posypujemy startym serem. W ciągu następnych 10 minut ser pysznie stopnieje :)

 

Smacznego!


photo
cannelloni nadziewane mięsem mielonym: Zdjęcie pochodzi z notki Cannelloni z mięsem mielonym pod beszamelem


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
aleksa74 9 września 2011 aleksa74 napisała:

chciałam to danie ugotować juz kilka razy, ale nie moge dostać takiego makaronu


zgłoś
trufelek 9 września 2011 trufelek napisała:

Hmm u mnie w każdym sklepie prawie jest, szczególnie w Marketach. Najlepiej zapytać o Cannelloni lub rurki.
Polecam bardzo smaczna potrawa:)
i pozdrawiam :)


Pokaż pozostałe komentarze 2 ›
zgłoś
creative_j 29 września 2011 creative_j napisała:

Danie wygląda wspaniale. Chyba w sobotę stworzę taki obiadek;)


zgłoś
trufelek 29 września 2011 trufelek napisała:

smacznego życzę na sobotę:))))